Het monument

Als school hebben wij het Waalmonument op de Oosterhoutsedijk geadopteerd. De groepen 7 dragen zorg voor het monument. Ieder jaar organiseert de school op 20 september een herdenking met de kinderen en de veteranen. 's Morgens is er een programma op school waarin de kinderen en de veteranen elkaar ontmoeten.
's Middags is er een meer officieel programma op de dijk. De groepen 8, die het jaar daarvoor verantwoordelijk waren voor het monument, dragen dan de zorg officeel over aan de groepen 7. Vanaf dit moment dragen zij zorg voor het monument.

20170921_143104.jpg   20170921_143423_resized.jpg

Over het monument
Het Waalmonument op de Oosterhoutsedijk in Lent herinnert de inwoners van de Gemeente Nijmegen aan de strijd die plaatsvond bij de Waal. Tijdens deze strijd kwamen 47 Amerikaanse militairen om het leven. De strijd die geleverd werd, was onderdeel van de operatie Market Garden. Op 20 september landden parachutisten van de 82ste Amerikaanse luchtlandingsdivisie ´All American´ in de uiterwaarden van de Waal. Onder zware beschietingen van de bezetter staken zij de rivier over in opvouwbare canvas bootjes, met hun geweerkolf als peddel. Zij kregen hierbij vuursteun van tanks, artillerie, mortieren en drie geweercompagnieën. In de avond veroverden de Amerikanen de spoorbrug en de verkeersbrug. Deze oversteek werd voor de Amerikaanse parachutisten een van de felste en meest bloedige gevechten uit hun leven. Ze wordt beschreven als een van de heldhaftigste acties in de Tweede Wereldoorlog.

Het monument, dat ontworpen is door Marius van Beek, bestaat uit twee zuilen, beiden van natuursteen en een liggende gedenksteen waar de namen van de gesneuvelden in aangebracht zijn. De tekst op de rechter zuil luidt: 'Hier vond plaats op 20-9-1944 de heldhaftige oversteek van de Waal'.
Het gedenkteken was een initiatief van Herman Jansen en huisarts prof. dr. Huygen. Beiden hadden de Tweede Wereldoorlog van zeer dichtbij mee gemaakt en beseften wat voor offers de Amerikaanse soldaten daar hadden gebracht.
Op 18 september 1984 is het monument onthuld in aanwezigheid van generaal James M. Gavin van het US 82nd A-B division. De operatie rond de oversteek van de Waal slaagde onder zijn leiding. Bij de onthulling sprak hij de woorden: 'Welbewust loop ik tussen deze stenen en haal mij voor de geest, hoe de Amerikaanse Airbornes hier aankwamen.'.

Het monument was eerst geadopteerd door basisschool Sam-Sam uit Oosterhout. Op 18 september 2000 is het overgedragen aan OBS De Oversteek. Vanaf deze dag is onze school verantwoordelijk voor het monument.